Kompostér Bokashi Organko 2 + 1 kg směsi
Kompostér Bokashi Organko 2 zpracovává bioodpad pomocí fermentace. Je vyroben z recyklovaných materiálů a poradí si s téměř veškerým organickým odpadem. Více
Výrobce: Skaza Kód produktu: KKZ-Organko2-main Doprava a platba
- Navržen slovinskou firmou Skaza.
- Kompostujte bez mušek a zápachu.
- Získáte i přírodní čistič odpadu.
- Bokashi Organko 2 získal prestižní ocenění Red Dot Award: Product design 2019.
Rozměry kompostéru Bokashi Organko 2
Rozměry: 34 x 24 x 24 cm
Objem: 9,6 l
Kam umístit kompostér Bokashi Organko 2
Tam, kde je stálejší teplota. Můžete mě mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnu, jen je třeba mě na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.
Co patří do kompostéru Bokashi Organko 2
- ovoce a zelenina
- zbytky vařených jídel
- chléb
- kávová sedlina
- čajové sáčky
- zvadlé květiny
- kapesníky, ubrousky
Co nepatří do kompostéru Bokashi Organko ?
Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.
- ocet
- džus
- mléko
- olej
- voda
- větší kosti
- popel
- zvířecí exkrementy
- papír
Jak začít kompostovat?
- Na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
- Do nádoby vložte bioodpad
- Zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
- Vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
- Zavřete víko
- A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná.
Jak dlouho trvá, než se Bokashi nádoba naplní?
Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu, průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 14 dní.
- Po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
- Po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
- Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
- Po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad.
Co je Bokashi směs?
Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, fotosyntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní.
Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko 2?
Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj.
Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?
Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3-5 dní.
Není kompostér Bokashi Organko 2 cítit?
Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz.
Váháte mezi Bokashi kompostérem a vermikompostérem?
Pro koho je vhodné Bokashi:
- Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře.
- Pro ty, kteří zvládnou 1-2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít.
- Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy.
Pro koho je vhodný vermikompostér:
- Pro ty, kteří mají trpělivost o žížaly pečovat, mají chuť se učit, nezaleknou se první mušky, hledají nového domácího mazlíčka nebo nové hobby.
- Pro školy a školky, kdy vermikompostér poslouží jako názorná ukázka přeměny bioodpadu na kompost. Žížaly jsou narozdíl od Bokashi mikroorganismů vidět pouhým okem a jsou velmi interaktivní.
- Pro pěstitele, kteří chtějí prémiové hnojivo pro své rostliny a zeleninu.